torsdag 26 mars 2009

Tips & Tricks



Knaffe från Syrien 24 st
Ingredienser:
1 pkt knaffedeg (tråddeg, finns hos de flesta orientaliska livsmedelsbutiker)
½ kg smält, fingervarmt smör
osaltade pistagenötter

Fyllning:
1 l mjölk
3 dl grädde
8 msk Maizena-mjöl
2 tsk vaniljsocker

Sockerlag:
3 glas socker
2 glas vatten
1 msk rosenvatten (finns i välsorterade butiker)
1 kanelstång

Gör så här:
Börja med fyllningen: Blanda ingredienserna och koka upp under omrörning. Rör hela tiden så att krämen inte bränner fast. Ta av plattan när krämen tjocknat.
Sockerlag: koka ingredienserna till en lag i ca 30 minuter. Sockerlagen går att ersätta med vit sirap.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg upp Knaffedegen på ett bakbord. Degen måste vara tinad för att kunna bearbetas. För att göra degen mjukare och lättare att forma kan man krama in det smälta smöret. Spara lite smör till penslingen.
Dela degen på mitten och forma bitar som är ca 15x15 cm. Ta lite mer än en matsked av den kalla fyllningen och lägg längst ut på en degbit. Vänd in degbitens yttersidor mot mitten och rulla nedåt tills du har format en "kåldolm".
Placera rullarna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med smör. Grädda i mitten av ugnen tills bakverken börjar få färg. Ta ut plåten och häll det kalla sockerlaget över rullarna. Avsluta med att strö över hackade pistagenötter.

Inga kommentarer: