onsdag 25 mars 2009

Tips & Trick



Våfflor

Frasvåfflor ca 10 laggar

Klassikern bland våfflor och för många den enda tänkbara varianten. Servera dem helst alldeles nygräddade direkt från våffeljärnet. Sylt och grädde passar bra till men de är goda också med bara lite strösocker ovanpå.

Du behöver:
50 g smör
4 dl vetemjöl
2 1/2 dl isvatten eller iskallt vichyvatten
2 krm salt
4 dl vispgrädde

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Rör samman mjöl, vatten och salt till en jämn smet.
Vispa grädden tjock. Rör ner grädde och smör i smeten. Hetta upp våffeljärnet och smörj det före första laggen. Häll i ca 1 dl smet och bred ut den lite. Grädda tills våfflan fått fin färg.



Belgiska våfflor
Till dessa våfflor används egentligen ett speciellt våffeljärn för belgiska våfflor. Detta för att baka denna typ av tjockare våfflor. Men har du ett stort, vanligt våffeljärn, som rymmer mycket smet och ger tjocka våfflor (ofta gör äldre järn det) så går det fint att grädda dessa lätta, luftiga våfflor.

Du behöver:

40 g jäst
4 dl mineralvatten med bubblor
500 g mjöl
4 dl mjölk
1 krm salt
8 ägg
250 g smält smör

Gör så här:
Det är mineralvattnet som ger våfflorna deras lätta struktur. Ljumma mineralvattnet och lös jästen i det. Mät upp mjölet i en skål och gör en grop i mitten av mjölet. Blanda i jästlösningen försiktigt och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölk och salt. Tillsätt äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum och lyft försiktigt över dem till smeten och rör försiktigt i dem. Täck degen och låt den jäsa till sin dubbla storlek. Rör ner det smälta smöret. Grädda. Servera med vaniljsocker eller enbart florsocker.

Vallmovåfflor
Underbart goda till en kopp thé blir dessa kompakta och matiga våfflor. De är bakade helt utan socker och passar därför inte bara ihop med den sedvanliga sylten och grädden utan också med vanliga brödpålägg. Vallmofröna, som skall malas, ger en pikant nötliknande smak. Våfflorna blir lika goda kalla som varma och passar därför perfekt till picnic:en.

Du behöver till cirka 8 tjocka lagar:
2,5 deciliter mjölk
100 gram (1 påse) nymalda vallmofrön
4 ägg
50 gram rumstempererat smör
6 deciliter vetemjöl
1 tesked bakpulver

Gör så här:
1. Koka upp mjölken med vallmofröna i och låt blandningen stå och svälla en stund.
2. Knäck äggen och sära på gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och
ställ sedan åt sidan.
3. Mät upp mjölet och blanda i bakpulvret.
4. Rör ihop äggulorna och smöret till en kräm i en rymlig bunke, sikta ned mjölet
växelvis med den avsvalnade mjölkblandningen och rör till en slät smet,
5. Vänd till slut försiktigt ned äggvitorna i smeten.
6. Grädda i våffeljärn tills laggarna blir gyllenbruna, låt svalna på galler.

Bästa tipsen för våffelbaket:

* Öppna aldrig våffeljärnet under tiden våfflan gräddas. Då avbryts gräddningen och värmen försvinner. Provgrädda istället en våffla och ta tiden.
* Om möjligt, se till att våffeljärnet håller rätt värme, cirka 225 grader.
* Använd alltid kallt vatten när du gör i ordning smeten. Kallt vatten är det som ger frasigheten. Varmt vatten gör att jäsningen börjar för tidigt.
* Gör du din egen smet och vill att våfflorna skall vara frasiga även när de kallnat - använd jäst. Använder du bakpulver - grädda våfflorna genast.

Inga kommentarer: