lördag 6 oktober 2007

Rojak (4 port)

Ett möte mellan salt, hett, ampert och sött. Sallade kan ätas som en smårätt, utdrygad med blixtkokad bläckfisk eller som tillbehör till kall kyckling. När du fattat grundidén kan du börja mixtra med andra frukter själv.

Ingredienser:
50 g böngroddar
1 liten gurka
1/2 ananas
2 st fasta päron
100 g jackfrukt (frukt som växer i tropikerna och ofta anrättas som en grönsak), utan skal och kärnor.
1/2 dl krossade jordnötter

Dressing:
1 tsk torkade räkor
1-2 msk vatten
2 msk tamarindpasta
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk kecap manis eller hoisinsås
1/2 tsk tunt skivad röd thaichili à cirka 5 cm

1. Vik in de torkade räkorna i lite folie och rosta sedan det lilla paketet i torr, het panna i ca 5 min tills det är riktigt hett rakt igenom. Blanda alla ingredienser till dressingen. Låt stå och samla smak.

2. Nyp svans och huvud av böngroddarna om du orkar. Lägg groddarna i ett durkslag och slå över kokande vatten. Spola iskallt vatten och torka noga. Skala och skiva gurkan i centimetertjocka skivor. Skär bort skal och det träiga mittenpartiet på ananasen och skär köttet i fina bitar. Skär päron och plommon i klyftor och ta bort kärnor. Strimla jackfruktsköttet.

3. Arrangera frukterna på ett fat eller tallrikar. Ringla över såsen och toppa med jordnötterna.

Inga kommentarer: