måndag 24 september 2007

Hemgjord Glass

Vanilj Glass

Den hemgjorda glassen är vida överlägsen den som finns i butikernas frysboxar. Smaken av vaniljstång gör den här glassen till något alldeles extra.
1 ½ l grädde
5 vaniljstänger
12 äggulor
2dl socker

Dela Vaniljstängerna på mitten, om de är torra och hårda är det bäst att låta dem koka en stund i grädden innan de delas. Skrapa ur frön och innehåll, låt vaniljen koka med i grädden sammanlagt 20 min. Vispa under tiden äggulor och socker över sjudande vattenbad tills massan håller 55-60 grader.
Tillsätt den heta grädden och vispa över svag värme tills krämen tjocknar. Tag den av värmen och ställ den att svalna. Vispa då och då. Häll krämen i en form och ställ den i frysen ca 6 timmar. Tag fram formen 30 min innan glassen ska serveras. Spola formen med varmt vatten ett ögonblick så lossnar glassen lättare.
--------------------------------------------------------------------------

Glassrulltårta
Nyrörd glass breds ut på en kall rulltårtslängd vilken sedan rullas ihop och läggs i frysen -enkel att ta fram och skära en bit av då och då!

Till Rulltårtan:
3 ägg
½ dl socker
¾ dl potatismjöl
2 msk cacao
1 tsk bakpulver

Till fyllning:
2-3 dl nykörd glass

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten.
Bred ut på bakplåtspapper som läggs på en plåt. Grädda i en ugn 275 grader ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat smörgåspapper, dra försiktigt bakplåtspappret av kakan.
Skulle det sitta fast blöter man pappret med en fuktig svampduk så lossnar det lätt. Låt kakan kallna under plåten så den håller sig mjuk.
------------------------------------------------

Parfait
Parfaitrecept
För att åstadkomma en parfait behövs ingen glassmaskin. Det räcker med en frys. Grunden till en parfait är i de flesta fall en äggsmet som vispas luftig med socker. Vill man ha smeten stadig och rätt tjock vispar man över varmt vattenbad vilket också medför att den lite råa äggsmaken försvinner. Till äggsmeten tillsätter man sedan hårt vispad grädde. I gamla kokböcker kallas parfait för gräddskumsglass. Smaken kan lätt varieras med fruktpuréer och bär. Man kan dock inte lägga dem råa i smeten - de bör först kokas med lite socker och få kallna innan de blandas ner i parfaitmassan för att frysas. Det är viktigt att en parfait tas fram i god tid ur frysen så den hinner smälta en aningen innan serveringen. Ett knep är att sätta in den i mikrovågsugnen ett kort tag på "defrost". Då mjuknar den inifrån och blir mycket lättare att skära upp i vackra skivor.

Grundrecept till parfait
8 äggulor
200 gram socker
1 liter ovispad vispgrädde
Valfri smaktillsats
Äggulor och socker vispas i en skål över ett vattenbad tills äggsmeten håller 55-60 grader och är vit och pösig.
Då tas skålen med smeten ur vattenbadet varefter man fortsätter att vispa tills smeten är kall. Grädden vispas till hårt skum och vänds ner i äggsmeten tillsammans med smaktillsatsen man valt Parfaitmassan hälls upp i en form eller skål och ställs i frysen. Efter cirka tio timmar är den genomfryst.
Innan serveringen tar man parfaiten ur frysen och ställer den i kylen en timme eller i rumstemperatur i en halvtimme. En kall glass eller parfait har nästan ingen smak, den blommar upp efter en stund i "värme".

Hallonparafait med färska bär
Förhållandet hallonsylt och parfaitsmet skall vara 1-4. En ½ dl kokta hallon räcker alltså till 1 liter parfaitsmet

TILL PARFAITEN


4 äggulor
1 dl socker
5-6 dl grädde

Rensa bären och plocka undan de vackraste till garnering Koka hallonen med socker till en god sylt. Ställ dem att kallna. Vispa ned äggulorna i sockret i skålen över det sjudande vattenbadet tills smeten är cirka 55-60 grader och är vit och pösig.
Fortsätt att vispa tills smeten är kall Vispa grädden till hårt skum. Blanda sylt, grädde och äggskum och häll smeten i en vacker form som ställs i frysen. Efter 12-15 timmar är parfaiten färdigfryst. Servera med färska hallon.
----------------------------------

Sockerlag
Den här sockerlagen kan sparas om allt inte går åt - Ställ den i en sluten flaska i kylen och ni har alltid en bas till drinkar, sorbeter och desserter som t.ex fruktsallad.
5 dl strösocker
5 dl vatten
ev. en remsa citronskal (utan det vita)
Blanda socker och vatten i en kastrull. Koka upp tills sockret löst sig.
Rör så att allt blandas väl. Låt sockerlagen kallna. Plocka bort citronskalet. Häll upp i en rengjord flaska och förvara i kylen.

Ananassorbet
1 färsk ananas
2 dl ananasjuice(osockrad)
4 dl sockerlag (se grundrecept)
Skala ananasen och skär den i bitar.
Kör den i en mixer med juicen och sockerlagen. När fruktköttet är finfördelat fryser man massan i glassmaskinen tills man får en fast och fin konsistens. Fyll en form med sorbeten och ställ den i frysen.

Melonsorbet
1 mogen melon
1 dl vitt vin
1 dl socker
1 dl sockerlag (se grundrecept)
ev 1 msk portvin

Skala melonen, tag bort kärnorna och skär den i bitar.
Kör fruktköttet i mixer tillsammans med vitt vin och socker. Blanda med sockerlagen och smaksätt med portvin. Kör i glassmaskin tills sorbeten tjocknar.
Servera genast eller frys i en form. Sorbeten blir hård men blir som ny om man kör den i mixer.

Tre sorbeter med Vodka,Campari och Champagne
Sorbeterna körs i sorbetmaskin tills de blir formbara i konsistensen.
Sätt in sorbeterna i frys om de är för lösa - men passa noga - de blir lätt för hårda. Skulle så ske kan man köra dem luftiga och lätta igen i en mixer. Forma gärna sorbeterna som kulor och lägg dem i vackra glas - de kan sedan förvaras i frys tills det är serveringsdags.

Lingonsorbet med Vodka
3 dl lingonsaft
Späds med 3 dl vatten och 2 dl sockerlag (se grundrecept)
Smaksätt med 4 cl vodka

Kör i sorbetmaskin tills önskad konsistens erhålles.

Camparisorbet
4 dl sockerlag
späds med 1 ½ dl Campari
och 2 ½ dl vatten
samt saften av en halv citron

Allt blandas och körs i sorbetmaskinen tills önskad konsistens erhålls.

Champagnesorbet
Receptet är anpassat efter ¼ butelj Couronne d´Or
19 cl Champagne (nästan 2 dl)
blandas med 12 cl kallt vatten samt 3 ½ dl sockerlag (se grundrecept)

Blanda allt i en sorbetmaskin och kör tills önskad konsistens erhålles. Lägg en vacker kula sorbet i varje champagneglas. Ställ i frys tills sorbeten skall serveras. Fyll gärna på med Champagne och du vill bjuda på en raffinerad drink!

Inga kommentarer: